9 Nisan 2010 Cuma

Barry Lyndon (1975)

William Makepeace Thackeray'ın romanı, Stanley Kubrick tarafından senaryolaştırıldı. Kubrick filmin aynı zamanda yapımcılığını ve yönetmenliğini de üstlendi.
"Barry'nin babası, pek çok kibar ailenin oğlu gibi hukukçu olmak üzere yetiştirilmişti. Şüphesiz bu mesleğin önde gelenlerinden biri olacaktı. Eğer bir düelloda öldürülmemiş olsaydı. Nedeni, bir kaç at yüzünden çıkan anlaşmazlıktı."
Kuzen Nora Brady'nin sakladığı kurdela aranıyor.
"İlk aşk. Genç bir adamda ne değişiklikler yaratır. Yüreğinde taşıdığı ne müthiş bir sırdır. O tatlı heyecan, erkeğin kalbinden taşar. Sevgisi bir kuşun cıvıldaması, ya da bir gülün topraktan bitmesi gibidir."


"O sıralarda İngiltere Krallığı'nda huzursuzluk hüküm sürüyordu. Fransızların istilasından korkuluyordu. Asilzadeler ve maddi durumu iyi olanlar krala sadakatlerini göstermek için istilacılara karşı koyacak alaylar oluşturuyordu. Brady'lerin kasabası da bir bölük yolladı. Bölük, John Quin'in komutası altındaki Kilwangen Alayı'na katıldı. Bütün ülke savaş hazırlıklarıyla çalkalanıyor, üç krallık da askeri marşlarla inliyordu."

"Nora'nın Captain Quin ile ilişkisi, sağlayacağı yararlar nedeniyle kardeşlerinin işine geliyordu."
"Bu çocuğun benim gözümde papağanımdan veya köpeğimden fazla bir değeri yok."
"İf it must be, it must..."







"Düelloda adam öldürmüş ve kanundan kaçan zor durumdaki bir genç adam için Avrupa savaşlarında saygınlık kazanma şansı talihin hoş bir cilvesi gibiydi. Kral George'un adama ihtiyacı vardı. Nereden geldikleri o kadar da önemli değildi."

"Bir ay içinde tam bir asker olmuştu. Diğer birliklerin de gelmesiyle piyade alayının kuvvetleri büyüdü. Almanya'da savaşan ordularına katılma hazırlığındaydılar."
"Barry'nin içinde bulunduğu orduların katılmakta olduğu Avrupa'daki Yedi Yıl Savaşları'nın nedenlerini açıklamak için büyük tarihçi olmak gerek. Şunu söyleyelim yeter: İngiltere ve Prusya müttefikti. Düşmanları da Fransa, İsveç, Rusya ve Avusturya'ydı."
"İlk savaş deneyimi, bir Fransız artçı birliğine karşı önemsiz bir çarpışmaydı. Fransızlar, İngiliz ana kuvvetlerinin geçmek istediği yolun kenarında bir meyve bahçesinde mevzilenmişlerdi. Hiç bir tarih kitabına geçmese de bu çarpışma katılanlar için yeterince unutulmazdı."





"Centilmenler şovalyelik döneminden sözeder. Ama şövalyelerin emrindeki köylüleri, kanunsuzları ve yankesicileri unutmayın. İşte büyük savaşçı krallar, dünyadaki canice işlerini bu acıklı piyonlar aracılığıyla yerine getirir."

"Niyeti, o sırada Avrupa'nın tek tarafsız ülkesi olan Hollanda'ya gitmek, oradan da eve dönmenin bir yolunu bulmaktı."
"Kalbini üniformalı bir erkeğe veren bir kadın, oldukça çabuk sevgili değiştirmeye hazırlıklı olmalıdır. Yoksa sonu hicran olur. Barry gelip sahip çıkmadan önce, Lischen'in kalbi de defalarca yağmalanıp işgal edilmiş pek çok komşu kasabaya benziyordu."










"Orduda geçirilen beş yıl ve oldukça yüklü bir hayat deneyimi barry'nin hayatının ilk adımı olan aşk konusunda her tür romantik düşünceyi kafasından uzaklaştırmıştı. Şimdi tek düşündüğü, ondan önce pek çok centilmenin yaptığı gibi, hali vakti yerinde bir kadınla evlenmekti. Şu işe bakın ki, çoğunlukla olduğu gibi bu düşünceler, bir hanıma göz koymasıyla aynı zamana denk geldi. Bu kadın, Barry'nin hayatının dramında önemli bir rol oynayacaktı."
Lyndon Kontesi...
İngiltere'de Bullingdon Vikontesi, İrlanda'da Lyndon Şatosu Baronesi. Büyük bir serveti olan çok güzel bir kadın. 
Bu kadın Sir Charles Lyndon'ın eşiydi. Bath Şövalyesi, birkaç Avrupa sarayında III. George'un temsilcisi. Tekerlekli sandalyede bir sakat, gutun ve bir sürü hastalığın pençesinde tükenmiş bir adam.
Lady hazretlerinin papazı Bay Runt, annesine aşırı düşkün, hüzünlü küçük Vikont Bullingdon'ın eğitimiyle ilgileniyordu.
Tanıştıklarından altı saat sonra Lady hazretleri aşık olmuştu.

Bir yıl sonra, Haziran'ın 15'inde 1773 yılında Redmond Barry, Lyndon Kontesini kiliseye götürme şerefine nail oldu. tören Lady hazretlerinin papazı Peder Runt tarafından gerçekleştirildi. 
"O yüzden hiç bir şekilde maddiyata dökülmemeli ya da cahilce, küçümseyerek veya bilinçsiz vahşi hayvanlar gibi insanın bedensel zevklerini tatmin etmesi şeklinde ahlaksızca değerlendirilmemelidir. Ama saygıyla basiretle, bilgelikle, sağduyuyla ve Allah korkusuyla sürdürülmeli. Evliliğin bize neden buyurulduğunu iyice anlamalıyız. İlkin, soyumuzun devamı çocukların Tanrı korkusu ve sevgisiyle O'nun kutsal adını överek yetişmesi için buyurulmuştur. İkincisi, günaha karşı bir çare olarak ve zinadan sakınmak için buyurulmuştur..."


Çok geçmeden Lady Lyndon, Barry'nin hayatında hoş bir dekor oluşturan zarif halı ve tablolardan farklı bir yer işgal etmez olacaktı.


Bir yılın sonunda Lady hazretleri Barry'ye bir oğlan verdi. Adını Bryan Patrick Lyndon koydular.


















- Bay Lyndon, Amerika'da asilere karş savaşacak birlikler oluşturdu.
- Çok iyi bay Lyndon. Bir birlik daha oluşturun ve onlarla beraber gidin.
Madam!

Yatağınıza aldığınız bu sonradan görme küstah İrlandalının kötü muamelelerine bir faninin dayanabileceği kadar dayandım. Beni iğrendiren tek şey, aşağı sınıftan olması ve kaba tavırları değil. Bir de Lady hazretlerine karşı utanç verici şekilde davranamsı var. Kaba ve centilmenlikten uzak tavırları, bariz sadakatsizliği, mülkünüzü utanmazca çalması ve bizi dolandırmaıs gibi. Bu görgüsüz adamı şahsen cezalandıramayacağım için size yapılanlara tahammül edemediğim ve avanesinden cüzzam misali tiksindiğim için evimi terk etmeye ve bir daha dönmemeye karar verdim. En azından onun o iğrenç hayatı boyunca, ya da kendi hayatım.



























Sonsöz

Adı geçen karakterler III. George zamanında yaşadı ve kavga etti. İyi ya da kötü, yakışıklı veya çirkin, zengin veya fakir, artık hepsi eşit.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar

İzleyiciler